Početna strana > Hronika > Indija i Pakistan započeli pregovore prvi put od 2008.
Hronika

Indija i Pakistan započeli pregovore prvi put od 2008.

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. februar 2010.

NjU DELHI – Indija i Pakistan započeli su prve zvanične razgovore od napada na Mumbaj pre dve godine, za koje indijske vlasti krive pakistanske pobunjenike, ali se sumnja da će se pregovorima ostvariti značajniji pomak u odnosima dve zemlje.

Sekretari spoljnih poslova Pakistana i Indije, Selman Bašir i Nirupama Rao prvo moraju da se dogovore koje će biti teme pregovora.

Indija želi da se usredsredi na terorizam, dok je za Pakistan glavni problem sporni region Kašmira, koji je bio razlog dva od tri rata sa Indijom od njenog sticanja nezavisnosti 1947.

„Terorizam je regionalna, globalna briga. To je naša briga, takođe. Ali pitanje Kašmira je srž, to je pitanje koje nastavlja da narušava naše odnose i ne raspravljati o toj temi neće biti dobro za ovaj sastanak”, izjavio je portparol pakistanskog ministarstva spoljnih poslova Abdul Basit neposredno pre početka razgovora.

Zvaničnici dva suseda sastali su se u okolini Nju Delhija u bivšoj kneževskoj palati, koja je sada dom parlamenta i predsedništvo Indije, a posle njihovog razgovora uslediće sastanak delegacija dve države, prenela je agencija Rojters.

Svaki eventualni napredak u odnosima dve nuklearne sile mogao bi da pomogne naporima Zapada da stabilizuju Avganistan, u kojem se Indija i Pakistan bore za uticaj.

Samo dan pre dogovorenih razgovora, u sredu, na indijske granične stražare u Kašmiru otvorena je vatra sa pakistanske teritorije, za šta je Nju Delhi optužio Islamabad, koji na taj način pomaže pobunjenicima da pređu dobro čuvanu granicu i pridruže se 20-godišnjoj borbi u jedinom indijskom regionu većinski naseljenom muslimanima.

Islamabad je to negirao, tvrdeći da pruža jedino moralnu podršku.

Indija je prekinula zvanične mirovne pregovore nakon napada na Mumbaj u novembru 2008, kada je poginulo skoro 200 ljudi, navodeći da će dijalog sa Islamabadom biti obnovljen samo ako Pakistan bude delovao protiv pobunjenika na svojoj teritoriji.

(Tanjug)